Emocjonalne jedzenie to mechanizm, polegający na spożywaniu pokarmów w odpowiedzi na emocje, a nie fizjologiczny głód. Mechanizm ten często prowadzi do nadmiernego spożycia wysokokalorycznych produktów, co w istotny sposób zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości. W konsekwencji, sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie czy choroby sercowo – naczyniowe.
Zajadamy stres, złość i smutek.
Z czego to wynika i jak sobie radzić z emocjami, by ich nie zajadać… Zapraszam do zapoznania się z materiałami informacyjnymi, przygotowanymi przez ekspertów Narodowego Funduszu Zdrowia. Materiały dostępne są na kanale YouTube Akademia NFZ w filmie, pt.: Podjadasz w stresie? Sprawdź, zanim sięgniesz po kolejny kęs! Zdrowie na Pierwszym Planie
Elżbieta Rejmak-Patyra – Zastępca Dyrektora Wydziału Zdrowia w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim