Z marmoladą, dżemem, kremem… Na żółtkach i maśle, a niekiedy dietetyczne, na wodzie… Ozdobione lukrem, czekoladą lub posypane cukrem pudrem… Dzisiaj mamy Tłusty Czwartek. Jedni pączki robią sami, inni kupują w sklepach, cukierniach, marketach. Najtańsze, w janowskich stronach można już kupić za 1,20 zł, najdroższe kosztują 14 zł. Pączki są różnej wielkości, z różnym nadzieniem, najczęściej z białą obwódką wokół. Największym wzięciem cieszą się pączki pistacjowe. Niektórzy, w Tłusty Czwartek serwują sobie faworki, czyli lekki chrust, który jest droższy od pączków.
W Starostwie, pozostano przy „pączkowej” formie Tłustego Czwartku, a pączkami częstował pracowników i petentów Artur Pizoń – Starosta Janowski, Zenon Zyśko – Wicestarosta oraz Grzegorz Krzysztoń – Sekretarz Powiatu.
Tekst; foto: Alina Boś