Na apelu szkolnym uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku otrzymali certyfikaty z ukończenia praktyki zawodowej we Włoszech. Młodzież przebywała dwa tygodnie w nadmorskiej miejscowości Cattolica, w turystycznej prowincji Rimini nad Morzem Adriatyckim. Do Włoch wyjechało 28 uczniów technikum kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik weterynarii.
Uczniowie technikum żywienia odbywali praktyki w hotelu Aragosta, w którym mieszkali oraz w hotelu Jupiter. Praktyki polegały na przygotowywaniu posiłków na kuchni, przygotowywaniu sali restauracyjnej do konsumpcji oraz obsłudze hotelowych gości. Dodatkowo, poznali potrawy kuchni włoskiej, różnego rodzaju makarony, owoce morza, ryby, grillowane warzywa i wiele innych smacznych dań. Dowiedzieli się, że we Włoszech śniadania są zawsze na słodko, czyli croissant oraz kawa. Z pracownikami w hotelu porozumiewali się w języku angielskim.
Uczniowie technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki w ramach zajęć praktycznych we Włoszech pracowali w serwisie maszyn ogrodniczych, gdzie demontowali i montowali podzespoły kosiarek oraz traktorków, takich jak silniki i przekładnie hydrostatyczne. Poza naprawami, przygotowywali także nowo zakupiony przez klienta sprzęt, uzbrajając go we wszelkie akcesoria i przygotowując do pracy. Pracowali także na plantacji oliwek.
Uczennice z technikum weterynarii praktykę zawodową odbywały w gabinecie weterynaryjnym, gdzie diagnozowały choroby małych zwierząt domowych oraz uczyły się ściegu do zaszywania zwierząt po operacji. W ośrodku jeździeckim uczyły się, jak opiekować się końmi oraz podjęły się badań fizykalnych zwierząt, aby poznać stan ich zdrowia. Odwiedziły również schronisko dla bezdomnych psów i kotów i dowiedziały się jak pracuje się z trudnymi zwierzętami, które docelowo mają znaleźć odpowiedzialny dom.
W czasie wolnym od zajęć młodzież – oprócz wypoczynku na plaży, zwiedzała północno – wschodnie Włochy, poznając zabytki i kulturę. Uczniowie odwiedzili m.in. Wenecję, Bolonię i republikę San Marino.
Praktyki uczniów we Włoszech odbyły się w ramach projektu nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061701, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.
Tekst; foto: Agnieszka Kozioł
Na pierwszym zdjęciu – uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych (od lewej): Cieślak Natalia, Cieliczka Joanna, Golach Dominika, Gil Kinga, Zuń Julia, Bącal Błażej, Poniewozik Jolanta, Wicik Natalia, Czerebak Wiktoria, Dolecki Jakub, Pachla, Oliwia, Bis Żaneta (przykuca z przodu);
Na drugim zdjęciu – uczestnicy praktyk z Dyrektorem szkoły Dariuszem Wolanem i opiekunami: Agnieszką Kozioł, Moniką Kosikowską i Mariuszem Zabieglińskim;
Na trzecim zdjęciu – uczniowie Technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki (od lewej): Nawrocki Jarosław, Tyniec Kacper (przykucają), Czerwonka Karol, Witek Krystian, Abram Wojciech, Kusz Mikołaj, Antosiewicz Oskar, Baran Paweł, Kuziora Adrian, Grzywacz Jakub, Witek Leszek, Sulowski Filip;
Na czwartym zdjęciu – uczniowie Technikum weterynarii z opiekunem praktyk (od prawej) Lisek Angelika, Gorczyca Oliwia, Rokosz Agata, Freda Martyna