Mnóstwo wrażeń, słońca, a przede wszystkim wiele nowych doświadczeń zawodowych – tak podsumowują pierwszy tydzień pobytu w Grecji uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku.
29 – osobowa grupa młodzieży wyjechała 16. maja br. na praktyki zawodowe do Grecji pod opieką nauczycieli: Agnieszki Kozioł i Piotra Wielgusa. Zostali zakwaterowani w hotelu Delphi Beach w Eratini w rejonie Zatoki Korynckiej. W pierwszym tygodniu pobytu uczniowie doskonalili swoje umiejętności zawodowe oraz spędzali czas na wyjazdach kulturowych. Młodzież z technikum żywienia i usług gastronomicznych odbywa praktyki w kuchni i restauracji hotelowej, gdzie przygotowują posiłki oraz obsługują gości. Za nimi również wizyta studyjna w zakładzie, produkującym wyroby mięsne. Uczniowie technikum rolnictwa oraz mechanizacji rolnictwa i agrotroniki odbywają praktyki zarówno stacjonarnie, na wykładach i ćwiczeniach, jak również podczas wyjazdów. Technicy rolnictwa zdobywają doświadczenia zawodowe na plantacji oliwek, technicy mechanizacji rolnictwa i agrotroniki – w warsztacie napraw pojazdów samochodowych. Wszyscy uczniowie byli na wizycie studyjnej w tłoczni oliwy, gdzie mogli zobaczyć etapy produkcji wysokiej jakości oliwy z oliwek. W pierwszym tygodniu praktyk uczniowie wzięli również udział w trzech wyjazdach kulturowych: do urokliwego miasteczka Nafpaktos oraz do Olimpii i Delf – miejsc wpisanych na listę światowego dziedzictwa Unesco.
Wyjazd uczniów na praktyki odbywa się w ramach projektu nr 2020-1-PL-KA102-078893 „Zagraniczne praktyki zawodowe – pewny start na profesjonalnym rynku pracy” i jest finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
Tekst; foto: Agnieszka Kozioł