Kursy gastronomiczne w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku

W ramach szkolnego projektu „Profesjonaliści na rynku pracy”, realizowanego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku, uczniowie klas trzecich Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych brali udział w dodatkowych kursach zawodowych.

Dwudniowy kurs baristy obejmował zagadnienia teoretyczne i praktyczne z zakresu różnorodności kaw, ich pochodzenia, uprawy oraz sposobów wypalania. Po części teoretycznej, uczniowie ćwiczyli profesjonalne przygotowywanie i parzenie kawy oraz sposoby jej podawania. Wykonywali głównie kawy na bazie espresso, także z dodatkiem mleka, gdzie na uwagę zasługują kawy artystyczne, tzw. latte art.

Jednodniowe warsztaty dekoracji stołów i potraw z elementami carvingu były okazją dla uczniów do zapoznania się z historią carvingu, narzędziami oraz sposobami rzeźbienia w owocach i warzywach. Efektem finalnym ćwiczeń i pracy stały się wspaniałe dekoracje, m.in. z jabłek, cukinii, ogórków, papryki czy melona.

Po odbytych kursach i egzaminach wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia, potwierdzające umiejętności oraz stosowne certyfikaty. Uczniom serdecznie gratulujemy. Kolejne edycje już wkrótce.

Tekst; foto: Monika Kosikowska, Helena Ślusarz