Kolejna grupa młodzieży z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku odbywa od 30. maja 2021r. praktykę zawodową w Grecji. Projekt pod hasłem „Smaki Europy – mobilność techników żywienia” realizowany jest we współpracy z Polsko – Grecką Izbą Gospodarczą w ramach Programu Operacyjnego Mobilność Techników Żywienia finansowanego ze środków Unii Europejskiej.
Uczniowie w ramach doskonalenia umiejętności w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych realizują program praktyki zawodowej zgodnie z harmonogramem z podziałem na obsługę konsumenta i pracę w hotelu Delphi Beach w Eratini nad Zatoką Koryncką. Wykonywane zadania związane są głównie z przygotowywaniem posiłków i obsługą gości. Ciekawymi punktami praktyki są wyjazdy studyjne, podczas których uczniowie mogą poznać od strony praktycznej greckie technologie produkcji z branży gastronomicznej. Obserwowali m.in. etapy produkcji oliwy z oliwek w miejscowej tłoczni.
Dodatkowo, młodzież szlifuje język angielski, a także uczy się języka greckiego. W ramach rozwoju kulturoznawczego poznaje kulturę i obyczaje greckie oraz miejsca, związane z historią. Uczniowie zwiedzili Delfy – ośrodek antycznych wróżb, po które przybywali możni tamtejszego świata, oraz Olimpię, która w starożytność była głównym ośrodkiem kultu Zeusa i miejscem pierwszych igrzysk. Wzięli również udział w trzech wyjazdach kulturowych – do miasteczka Nafpaktos, Itea i Amffis, a także wędrowali wzdłuż wodospadu Sergoula. W czasie wolnym mogą korzystać z hotelowych atrakcji, takich jak basen, boiska przyhotelowe czy bilard. Jest też czas na opalanie i kąpiele w ciepłym Morzu Jońskim. Fotorelacje z każdego dnia pobytu można zobaczyć na szkolnym facebooku.
Helena Ślusarz, Justyna Wielgus; foto: Justyna Wielgus