Kolejni uczniowie technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Potoczku podnieśli swoje kwalifikacje zawodowe, kończąc kurs baristy. Kurs odbył się w dniach 11-12 czerwca 2022 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w ramach projektu „Profesjonaliści na rynku pracy”.
Szkolenie o charakterze teoretyczno – praktycznym przeprowadził Waldemar Mucha – doświadczony trener w obszarze szkoleń kelnerskich, barmańskich i baristycznych. W części teoretycznej, omówiono pochodzenie, wpływ na zdrowie i gatunki kawy oraz metody jej sporządzania. Ćwiczenia praktyczne polegały na parzeniu kaw espresso, caffé latte, caffé latte macchiato, cappuccino, caffé mocha. Ponadto, uczniowie uczyli się przygotowywać latte art, wykorzystując mleko oraz sos czekoladowy do tworzenia wzorów na kawie.
Na zakończenie kursu, każdy z uczestników odbył egzamin, polegający na samodzielnym przygotowaniu jednej z poznanych wcześniej kaw, dzięki któremu każdy mógł uzyskać certyfikat i zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Tekst; foto: Monika Kosikowska