Uczennice klasy pierwszej Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Potoczku zdobyły wyróżnienie w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „A na deser…”, którego finał odbył się 6 czerwca br.
Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie, a hasłem tegorocznej edycji było: „Torty klasyczne na blacie biszkoptowym”. Konkurs odbywał się dwuetapowo. Pierwszy etap polegał na przygotowaniu receptury tortu tradycyjnego z naturalnych składników, sporządzeniu go i wysłaniu zdjęć, co umożliwiało udział w drugim etapie. Do etapu finałowego zakwalifikowało się tylko 9 szkół resortowych z całego kraju, których przedstawiciele rywalizowali w Swarożynie podczas zadania, polegającego na wykonaniu tortu. Liczył się pomysł, czas, wygląd i oczywiście smak.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku reprezentowały Jagoda Chmura i Aleksandra Dziurda pod opieką Heleny Ślusarz. Uczennice sporządziły tort„Jagodowe gniazdo”,zdobywając wyróżnienie. Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów na polu kulinarnym.
Tekst; foto: Helena Ślusarz
Na pierwszym zdjęciu, tort „Jagodowe gniazdo” prezentują (od lewej): Aleksandra Dziurda i Jagoda Chmura;
Na drugim zdjęciu: wyróżniona drużyna z ZSCKR w Potoczku (od lewej: Helena Ślusarz, Jagoda Chmura, Aleksandra Dziurda;
Na trzecim zdjęciu – uczestnicy finału I Ogólnopolskiego Konkursu pt. „A na deser…”, Swarożyn, 06.06.2023r.;
Na czwartym zdjęciu – tort „Jagodowe gniazdo”.